Thursday, 24 October, 2023 ๐—ก๐—ข๐—ฅ๐—ง๐—›๐—˜๐—ฅ๐—ก ๐—ฅ๐—˜๐—š๐—œ๐—ข๐—ก ๐—ฌ๐—ข๐—จ๐—ง๐—› ๐—จ๐—ฅ๐—š๐—˜๐—— ๐—ง๐—ข ๐—™๐—ข๐—–๐—จ๐—ฆ ๐—ข๐—ก ๐—”๐—š๐—ฅ๐—œ๐—•๐—จ๐—ฆ๐—œ๐—ก๐—˜๐—ฆ๐—ฆ ๐—™๐—ข๐—ฅ ๐—˜๐—–๐—ข๐—ก๐—ข๐— ๐—œ๐—– ๐—š๐—ฅ๐—ข๐—ช๐—ง๐—›

The Chief Director of the Northern Regional Coordinating Council, Alhaji Alhassan Issahaku, speaking on behalf of the Northern Regional Minister, encouraged the youth to place a strong emphasis on agribusiness, citing agriculture as the cornerstone of the economy and a primary source of livelihood for the majority of the population.
This call to action was made during the 13th Annual Pre-Harvest Agribusiness Conferences and Exhibitions held in Kudula, Tamale, where the Chief Director stated that the Pre-Harvest Agribusiness continues to advance development in various ways, including the facilitation of business-to-business linkages, providing a platform for networking, showcasing agricultural potential, building capacity, and addressing national issues.
 
This yearโ€™s event was centered around activities such as farmer-to-farmer apprenticeship and field demonstrations; farmer-buyer matchmaking dialogue sessions; community break-out sessions; training and capacity-building sessions; and exhibitions.
Speaking on a donation of 10-acre land, the Chief Director expressed optimism that the development of the 10-acre field will surely be a game changer for the Northern Region. โ€œBy harnessing our collective efforts, we can transform the 10-acre field into a symbol of agricultural excellence and a catalyst for economic growth in our region.โ€
He revealed that the President of the Republic of Ghana, H. E. Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, is building a modernized agriculture system that focuses on strengthening linkages between actors as well as subsidies on certain chemicals, including fertilizers, weedicides, and insecticides, in order to help rural farmers benefit from the package and be self-employed.
He added that the government has just launched Planting for Food and Jobs Phase II to assist farmers, calling on the farmers, especially the youth, to venture into farming and take advantage of the PFJ.
The Deputy Minister for Agriculture and a Member of Parliament for Manso Adubia Constituency, Hon. Yaw Frimpong Addo, expressed gratitude to the Paramount Chief of Banvim Traditional Area, Naa Mahama, for donating the 10-acre land to the Agrihouse Foundation for the purpose of agriculture.
The Executive Director of the Agrihouse Foundation, Nana Alberta Akosa, stated that the Annual Pre-Harvest Agribusiness Exhibitions and Conferences Event is a major platform that promotes and provides market linkages for our farmers, agribusiness, and value chain actors and that it attracts over 3000 participants annually, including farmers, traders, commodity brokers, input dealers, IT, researchers, academia, policymakers, machinery and equipment providers, and transporters, amongst others.
She also emphasized that the Foundation offers the leading agricultural market linkages for farmers that are highly impactful.
She lauded the chiefs, especially the chief of Banvim, for their level of enthusiasm in providing the farmland after hearing the call from the Agrihouse Foundation for farmland.
She assured the chiefs and people of the region that it will be developed into a well-established innovative learning and training center where other businesses, companies, and groups can use it for their demonstrations to groom the youth, who are the future generation.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Posted in News.

Leave a Reply

Your email address will not be published.